Bekkenfysiotherapeut
Bekkenfysiotherapie
De bekkenfysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen en onderzoeken van (pijn)klachten in buik, lage rug, bekken en het bekkenbodem gebied. Iedereen (mannen en vrouwen) kan problemen krijgen in het bekkengebied, doordat bijvoorbeeld de bekkenbodem niet goed functioneert. Dit kan optreden tijdens of na de zwangerschap, na een bevalling, na een buik- of prostaatoperatie, tijdens de overgang of na meerdere blaasontstekingen. Tevens kunnen de klachten samenhangen met zware lichamelijke belasting, medicijngebruik, andere ziekten of psychische factoren. Soms is de oorzaak onduidelijk. Wat de oorzaak ook is, de bekkenfysiotherapeut is er om u te helpen.
Veel voorkomende klachten zijn:
- Ongewild verlies van urine tijdens drukverhoging of inspanning
- Veelvuldig en/of plots, niet te onderdrukken drang om te plassen
- Ongewild verlies van ontlasting (faecale incontinentie)
- Het bij herhaling moeilijk kwijt kunnen van de ontlasting (obstipatie)
- Verzakkingen van de blaas, baarmoeder en/of darmen
- Pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen
- Pijn bij geslachtsgemeenschap (vrijen)
- Bekken- en lage rugklachten en zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn
- Stuitklachten
De bekkenbodemspieren
De bekkenbodem bevindt zich aan de onderkant van het bekken, tussen het schaambeen en het staartbotje. Bij de vrouw lopen de plasbuis, vagina en anus en bij de man de plasbuis en anus door de bekkenbodem heen.
De bekkenbodem heeft 3 belangrijke functies:
- Dragen van de bekkenorganen (blaas, baarmoeder en darmen)
- Het sluiten en openen van de plasbuis en anus
- Bekkenbodem draagt bij aan stabiliteit van bekken en lage rug
De spieren van de bekkenbodem kunnen te zwak zijn, juist te gespannen zijn of ze functioneren niet op de goede manier of het juiste moment, waardoor er problemen kunnen ontstaan. U kunt uw bekkenbodemspieren bewust aan- en ontspannen en dus actief gebruiken. Veel mensen zijn zich hier niet van bewust of voelen dit niet.
Wat doet de bekkenfysiotherapeut?
Tijdens de eerste afspraak worden uw klachten zorgvuldig in kaart gebracht met een vragengesprek. Naar aanleiding hiervan start de bekkenfysiotherapeut een lichamelijk onderzoek. Hierbij wordt er, afhankelijk van uw klacht, o.a. gelet op uw houding en de bewegelijkheid en functioneren van de rug, bekken en bekkenbodem. Als er verder onderzoek van de bekkenbodemspieren nodig is, kan er in overleg met u, een inwendig onderzoek gedaan worden. Bij vrouwen gebeurt dat, afhankelijk van het probleem, via de vagina of de anus en bij mannen via de anus.
Behandelmogelijkheden
Als duidelijk is wat de oorzaak is van uw klachten, zal de bekkenfysiotherapeut samen met u een behandelplan opstellen. In dat plan krijgt u informatie over de oorzaak en het gevolg van uw klacht. Daarnaast krijgt u persoonlijk advies over o.a. ademhaling, houding en beweging, drinken, eten en toiletgedrag, vaak aangevuld met oefeningen.
Een belangrijk doel van de therapie kan zijn dat u zich bewust wordt van het aan- en ontspannen van uw bekkenbodemspieren. Zo leert u weer voelen hoe u de bekkenbodem op de voor u juiste wijze kunt gebruiken. De bekkenfysiotherapeut laat u hiervoor oefeningen doen en kan zo nodig van apparatuur gebruik maken. Voorbeelden hiervan zijn: myofeedback, functionele electrostimulatie of neurostimulatie. De bekkenfysiotherapeut zal u hierover verdere informatie geven. Het is de bedoeling dat u de geleerde adviezen blijft toepassen.
Vragen?
Herkent u een van deze klachten of heeft u nog vragen? Voor het maken van een afspraak of voor vragen kunt u geheel vrijblijvend contact opnemen.
De geregistreerde bekkenfysiotherapeut heeft na de studie fysiotherapie een 3-jarige opleiding gevolgd. De bekkenfysiotherapeut staat geregistreerd in het Centraal Kwaliteitsregister (CKR) van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapeuten en is tevens aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Fysiotherapeuten bij Bekkenproblematiek en pre- en postpartumgezondheidszorg (NVFB).
Kosten
Bekkenfysiotherapie wordt vergoed vanuit uw aanvullende verzekering. De vergoeding kan per verzekering en per pakket verschillen. Informatie hierover vindt u bij uw zorgverzekering. Klachten van urineverlies worden - eenmalig in uw leven en met verwijzing van uw huisarts of medisch specialist - 9 keer vergoed vanuit uw basisverzekering. Let op: hierover geldt wel het eigen risico van €385,-.